Hartelijke ontvangst in Hermine Kölschtzky Haus. Foto: Groningen Plus

Op 24 september hebben vertegenwoordigers van Duitse en Nederlandse burgerinitiatieven in Oldenburg afgesproken hoe de Duits-Nederlandse contacten voortgezet kunnen worden: meer informeel, met meer nadruk op persoonlijke contacten.

Door onder meer de coronacrisis stagneerde in de afgelopen jaren de samenwerking voor het organiseren van gemeenschappelijke Duits-Nederlandse activiteiten.

Voorgeschiedenis

In oktober 2019 organiseerde Groningen Plus de conferentie Grenzeloze Inspiratie/Grenzenlose Inspiration. Negen Duitse organisaties gaven aan belangstellenden in stad een provincie Groningen informatie over hun werkzaamheden.  

De inspirerende sfeer en de uitwisseling van activiteiten en inzichten waren een stimulans om te onderzoeken naar grensoverschrijdende samenwerking in het sociale domein. Hierbij werd gedacht aan het organiseren van jaarlijkse evenementen in collectief verband en aan kleinere bilaterale activiteiten die enkele organisaties gedurende het jaar snel onder elkaar kunnen regelen.

Op 28 februari 2020 overlegden in Oldenburg vertegenwoordigers van Duitse en Nederlandse organisaties over een vorm van samenwerking. De aanwezigen konden zich vinden in de gemeenschappelijke noemer Bürgerschaftliches Engagement en (uitwisseling tussen) Burgerinitiatieven. 

De aanwezige Duitse organisaties op 28 februari 2020: het Hermine-Kölschtzky-Haus / Lebenskreise, Förderverein Internationales Fluchtmuseum, Gedenkkreis Wehnen, Seniorenvertretung der Stadt Oldenburg, Verein für menschenwürdiges Leben im Alter, Seniorenbüro Moormerland en Arbeitsgemeinschaft Stadtoldenburger Bürgervereine (AStoB).

De aanwezige Nederlandse organisaties: Groningen Plus, FNV Senioren Gemeente Groningen, Groningen Verwelkomt

 

Er is toen een Duits-Nederlandse kerngroep gevormd namens de aanwezige organisaties, bestaande uit vertegenwoordigers van Seniorenbüro Moormerland, Förderverein Internationales Fluchtmuseum, Seniorenvertretung der Stadt Oldenburg, FNV Senioren Gemeente Groningen, Groningen Verwelkomt en Groningen Plus.

De aanwezigen hebben in een brainstormsessie mogelijke activiteiten geïnventariseerd, die men collectief (voor de vertegenwoordigde netwerkorganisaties) of bilateraal (tussen twee of meer organisaties) zou kunnen organiseren.

De bedoeling was om een nieuwe bijeenkomst te beleggen om taken en werkwijze uit te werken, alsmede plannen voor de toekomstige grenzeloze samenwerking te maken.

Toen sloeg corona toe en het duurde tot september 2021 voordat de draad weer opgepakt werd. Ondertussen waren er wisselingen in enkele besturen geweest, vielen vertegenwoordigers in de kerngroep af en werden deze vertegenwoordigers om verschillende redenen niet adequaat vervangen. De kerngroep is niet meer fysiek bij elkaar gekomen en heeft wel een aanteel keren online vergaderd, met alle beperkingen van dien. Het idee om een digitale nieuwsbrief in het leven te roepen als communicatiemiddel tussen de organisaties kreeg onvoldoende draagvlak in de kerngroep.    

Bijeenkomst op 24 september: meer uitgaan van informele contacten

Na raadpleging van de partners is besloten om op 24 september in het Hermine Kölschtzky Haus een overleg te organiseren. In de aanloop van deze bijeenkomst bleek al dat dat het oorspronkelijke idee (een netwerk van organisaties) niet meer levensvatbaar was. Dat is op die dag ook nog eens vastgesteld door de aanwezige vertegenwoordigers van Seniorenvertretung der Stadt Oldenburg, Gedenkkreis Wehnen, het Hermine Kölschtzky Haus en van de drie Groningse organisaties Groningen Plus, FNV Senioren Gemeente Groningen en Groningen Verwelkomt.

Besloten is om voortaan informeler te werk te gaan. Zo zijn er uitstekende persoonlijke contacten tussen Gedenkkreis Wehnen en Groningen Plus. Hetzelfde geldt voor de contacten van de Seniorenvertretung met Groningen Plussers. Het blijft ook mogelijk dat twee organisaties samen een activiteit uitvoeren. Zo gaan bijvoorbeeld het Fluchtmuseum in Oldenburg en Groningen Verwelkomt samen een ontmoeting met en tussen Afghaanse vluchtelingen organiseren.

Aan het gesprek namen ook deel vier vertegenwoordigers van het meergeneratiehuis Hermine Kölschtzky Haus, dat zich verscheidene malen in Groningen heeft gepresenteerd en belangstellenden uit Nederland in de afgelopen jaren gastvrij heeft ontvangen. Door hun bijdrage aan de bijeenkomst hebben de aanwezigen een reeks onderwerpen genoemd voor een kleinschalige ontmoeting tussen Oldenburgers en Groningers. Die zou halfjaarlijks georganiseerd kunnen worden.

De sfeer tijdens het overleg was als vanouds tijdens de Duits-Nederlandse overleggen heel plezierig. Een goede basis voor een bescheidener en informelere voortzetting van de contacten. We gaan ervan uit dat het hartelijke onthaal door de gastdames van het Hermine Kölschtzky Haus de toon zet voor de volgende ontmoetingen.         

Al meer dan 10 jaar is er belangstelling vanuit Groningen voor het meergeneratiehuis Hermine Kölschtzky Haus in Oldenburg, Deze foto is in 2015 gemaakt door Derk van Groningen.

Al meer dan 10 jaar is er belangstelling vanuit Groningen voor het meergeneratiehuis Hermine Kölschtzky Haus in Oldenburg, Deze foto is in 2015 gemaakt door Derk van Groningen.

Datum: 30 september 2022. Tekst: Redactie Groningen Plus. .

Bericht van Groningen Plus over Duits-Nederlandse contacten