“Hier kan ik zijn wie ik ben”. Al helemaal als het feest is.

Op 14 september vierde het Odensehuis Groningen het tienjarig bestaan. Akkie Hofstee, voorzitter van Groningen Plus, was bij het feest aanwezig. Zij schreef onderstaande tekst. 

In de Deense stad Odense staat een huis waar mensen met niet aangeboren hersenletsel, inclusief mensen met – beginnende- dementie een plek hebben waar ze met waardering en respect altijd binnen kunnen lopen. Ook hun naasten zijn welkom als volwaardige deelnemers. In Nederland kenden we dat niet. Los van elkaar gingen mensen uit verschillende steden in Nederland, naar dit voorbeeld Odensehuizen oprichten. Amsterdam was de eerste stad en Groningen volgde al snel, geïnitieerd door Dik Baalbergen en Gert Los van Groningen Plus.

Gisteren was ik aanwezig bij het 10-jarig bestaan. Een van de participanten verwoordde het belang van het Odensehuis voor hem als volgt: “Het geeft mij een vertrouwd gevoel en hier kan ik zijn wie ik ben.” Dat is wat deze voorziening zo waardevol maakt: kunnen zijn wie je bent zonder je te hoeven verantwoorden of bang te zijn niet begrepen te worden. Uitgaan van de mens en zijn mogelijkheden.

Jaren moest er worden geknokt voor de financiering. Sinds twee jaar gelukkig niet meer en kan er volop gefocust worden op de inhoud. In Groningen is, helaas maar voor twee dagen per week, een tweede locatie gevonden in de Sinnigestee in de Groningse wijk Corpus den Hoorn. In Nederland is het totaal aan Odensehuizen inmiddels 40. Dat zegt toch echt wel iets over de behoefte aan dit soort voorzieningen waarbij de mens en niet het systeem en/of de effectiviteit centraal staat.

Over continuïteit gesproken: In Groningen zijn er vacatures voor vrijwilligers. Dus als iemand geïnteresseerd is neem dan contact op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Datum: 15 september 2022. Tekst: Akkie Hofstee. Foto: Akkie Hofstee.

Bericht van Groningen Plus over 10-jarig bestaan Odensehuis Groningen